Een eenmanszaak omzetten naar bv

Een eenmanszaak omzetten naar bv wordt vaak gedaan vanwege de persoonlijke aansprakelijkheid. Wanneer je dit overweegt zijn een aantal mogelijkheden om het om te zetten.

Het verschil tussen een eenmanszaak en bv

Sinds de Flex bv-oprichting in 2012 is het verschil tussen een eenmanszaak en een BV nog maar klein. Het verplichte startkapitaal is toen verlaagt naar 1 cent. Daarmee is het opzetten van een bv nog niet eerder zo eenvoudig geweest. Het verschil zit hem nu nog in het inschakelen van een notaris. Dit is verplicht bij het opzetten van een bv en dit kost geld.

De bijkomende kosten

Een eenmanszaak omzetten naar bv brengt wel wat extra kosten met zich mee. Bij het opzetten van een bv moet je namelijk een notaris inschakelen. Deze notaris kost geld. Bij het opzetten van een bv heb je geen administratieplicht, deze heb je wel bij het opzetten van een eenmanszaak.

Aandachtspunten

Het is goed om op een aantal dingen te letten wanneer je een eenmanszaak omzetten naar BV. Je wil namelijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. In de boekhouding veranderen er een aantal dingen, maar ook komen er aangiftes bij als: de aangifte van de loonbelasting en de aangifte van de vennootschapsbelasting.

De 3 opties

Er zijn 3 opties om een eenmanszaak omzetten naar BV. De eerste is de activa-passiva inbreng, dit is de snelste en goedkoopste methode. Hierbij verkoop je feitelijk alle bedrijfsmiddelen van je eenmanszaak aan je nieuwe BV.
De tweede optie is de ruisende inbreng. Dit werkt hetzelfde als de activa-passiva inbreng, alleen doe je dit met terugwerkende kracht.
De laatste optie is de geruisloze inbreng. Een geruisloze inbreng houdt een echte overgang in van alles wat de eenmanszaak op de balans heeft staan in de BV. Dit zonder af te rekenen over de meerwaarde of fiscale reserves.